Description: Samenvatting: Localisatie van alle foren op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart Antwerpen. Doel: De geolaag geeft de locatie van de foren weer zoals deze in 2012 plaatsvinden (locatie en datums) en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. Aanmaak: De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van de dienst ACT Markten en Foren. Zowel de lokatie als de perioden wanneer de foren plaats vinden werden in beeld gebracht.
Description: Samenvatting: Localisatie van alle markten op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart Antwerpen. Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie van de markten weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid... Aanmaak: De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van de dienst ACT Markten en Foren. Er werd niet alleen gekeken naar de concrete lokatie, maar ook het niveau waarop de markt functioneert (lokaal, bovenlokaal), de marktdagen, het markttijdstip en de soort markt werden in beeld gebracht.
Description: Overzicht van de rijrichtingen voor zowel gemotoriseerd verkeer als voor fietsers in Antwerpen. De mogelijkheden zijn dubbele richting of enkele richting waarbij de richting door een pijl op de straatas wordt weergegeven. Aanmaak:Snelheid is toegekend per wegsegment en is gebaseerd op de invantaris van de verkeersborden.
Description: Localisatie van de bushaltes op grondgebied Antwerpen. Per halte wordt weergegeven welke bus er stopt. De spreiding van de haltes wordt weergegeven. De basisbestanden van de lijn geven geen koppeling tussen haltes en lijnen. Nu kan per halte worden bekeken welke stadsbus er stopt. Dit kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses ivm bereikbaarheid.
Description: Openbaar vervoer: localisatie van de tramlijnen op grondgebied Antwerpen. Per lijn wordt aangegeven over welke tramverbinding het gaat en volgens welke richting deze tram rijdt.
Description: Localisatie van de tramlijnen op grondgebied Antwerpen. Per lijn wordt aangegeven over welke tramverbinding het gaat en volgens welke richting deze tram rijdt.
Description: Samenvatting:
De laag horecakernen lokaliseert de straten in Antwerpen waar horeca voldoende aanwezig is. Doel:
Aanmaak:
In samenwerking met de cel Omgevingsinformatie van het Stadsontwikkelingsbedrijf werden de straten van de horecakernen ingetekend. De straten werden uit de Grootschalige Basiskaart gehaald.
Description: Samenvatting:
De laag winkelstraten lokaliseert de winkelstraten in Antwerpen. Deze winkelstraten werden aldus bepaald op basis van een driejaarlijkse opname door Werk en Economie/Detailhandel en horeca van de commerciële zaken in de Antwerpse winkelstraten (2004, 2007, 2010). Voor meer gedetailleerde informatie omtrent de metingen wordt verwezen naar: "Meting van de Antwerpse Winkelstraten 2010", Werk en economie, Detailhandel en horeca.
Doel:
In de kaart worden volgende types winkelcentra onderscheiden:
Winkelhart: winkelgebieden met de grootste bovenlokale aantrekkingskracht; Stadsdeelcentra: grote, bovenlokaal en lokaal aantrekkelijke winkelconcentraties die niet rechtstreeks aansluiten op het hoofdwinkelcentrum of winkelhart;
Wijkcentra: commerciële centra die vooral lokaalverzorgend sterk staan
Baanwinkels of baanwinkelcentra: winkellinten langs invalswegen, gekarakteriseerd door grote verkoopoppervlaktes, een goede bereikbaarheid en makkelijke parkeerfaciliteiten.
Aanmaak:
In samenwerking met de cel Omgevingsinformatie van het Stadsontwikkelingsbedrijf werden de winkelstraten ingetekend. De winkelstraten werden uit de Grootschalige Basiskaart gehaald.
Description: Samenvatting:Locatie van scholen van de diverse netten binnen het grondgebied van de stad Antwerpen. Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie van de scholen weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. De scholen zijn ingedeeld volgens het volgende type: basisonderwijs, secundair onderwijs, hoger onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs. Aanmaak:LS verwerkt de locaties van scholen uit de stedelijk onderwijs met als basis de GBKA. SZ/DSP verwerkt jaarlijks de inventaris van Vlaamse Gemeenschap met leerlinggegevens; daaruit is een scholenlaag met hun locatie afgeleid (geocodering op basis van GBKA) Elke voorziening heeft een laagste niveau (Lgste_Niv) en een hoogste niveau (Hgste_Niv) van bereik/ uitstraling. De volgende niveaus komen aan bod: buurt (400m), wijk (800m), stadsdeel (district of postcode), stedelijk (voor heel de stad), stadsgewest, nationaal of internationaal. GrondOpp is de grondoppervlakte van het perceel. Net is het net waartoe de school behoort. Assoc_SG is de associatie of de scholengemeenschap waartoe de school behoort.
Description: Met verdwijnpalen wil de stad autoluwe straten en voetgangersgebieden afsluiten tijdens bepaalde uren.De verdwijnpalen zakken tijdens vooraf bepaalde uren automatisch in de grond. Deze openingsperiode wordt aangeduid als de ‘venstertijd’. Tijdens de venstertijd kunnen handelaars en bewoners laden en lossen.Na de openingsperiode treedt de installatie automatisch in werking en sluiten de verdwijnpalen de straat fysiek af. Bewoners en handelaars die gevestigd zijn in een gebied met automatische verdwijnpalen, kunnen in bepaalde gevallen een toegangskaart aanvragen. Met de toegangskaart kunnen ze de verdwijnpalen bedienen en het gebied in- of uitrijden.Automobilisten die niet in aanmerking komen voor een toegangskaart, kunnen het gebied in- en uitrijden als de palen in de grond zijn verdwenen. De hulpdiensten beschikken over een afstandsbediening, die hun toegang verleent tot alle sites.
Description: Wat is een voetgangerszone of autoluwe zone?Voetgangerszones en autoluwe zones zijn gebieden waar u niet mag inrijden met de auto. Deze gebieden zijn elk aangeduid met een specifiek verkeersbord.Enkel tijdens de aangeduide uren, de zogenaamde ‘venstertijden’, kunnen handelaars en bewoners de zones inrijden om te laden en te lossen.Buiten deze venstertijden hebt u een toelating nodig om deze zones binnen te rijden. Als er geen venstertijden vermeld staan, hebt u altijd een toelating nodig. Voetgangerszones en autoluwe zones gelden voor alle gemotoriseerde voertuigen, inclusief moto’s en bromfietsen.Hoe worden de zones aangeduid?VoetgangerszoneEen voetgangerszone wordt aangegeven met een rechthoekig wit-blauw verkeersbord (F103) en eindigt met hetzelfde bord in zwart-wit met een zwarte streep erdoor (F105). Op dit bord staan ook de eventuele venstertijden vermeld.Autoluwe zoneEen autoluwe zone wordt aangeduid met een rond rood-wit C3 bord. Ook op dit bord staan de eventuele venstertijden vermeld.Hoe wordt het verkeer uit de zones geweerd?Er zijn verschillende manieren om het verkeer uit de autoluwe en voetgangerszones te weren. ANPR cameraDeze camera’s registreren de nummerplaat van elk voertuig dat de zone inrijdt. Bestuurders zonder vergunning krijgen automatisch een GAS-boete toegestuurd.VerdwijnpalenBewoners en handelaars in een gebied met automatische verdwijnpalen kunnen in bepaalde gevallen een toegangskaart aanvragen. Daarmee kunnen ze de verdwijnpalen ook buiten de venstertijden bedienen en het gebied in- of uitrijden. De hulpdiensten beschikken over een afstandsbediening, die hen toegang verleent tot alle zones.VerkeersbordenSommige zones zijn enkel afgeschermd met een verkeersbord. Ook hier hebben bewoners en handelaars in de zone een vergunning nodig om het gebied in- of uit te rijden.
Description: Deze laag geeft de tijdelijke parkeerverboden in de stad Antwerpen weer.Deze laag wordt geëxporteerd voor weergave in VIOD in het kader van conflictdetectie.Deze laag wordt uit A-sign geëxporteerd. In A-sign worden de parkeerverboden door de aanvrager ingetekend.Deze laag bevat de volledige historiek van alle tijdelijke parkeerverboden, de start en einddatum geven aan wanneer die gelopen hebben of wanneer ze zullen lopen.Raadplegen van de verboden op datum kan op de website https://parkeerverbod.info
Start Time Field: faseStartDatum
End Time Field: faseEindDatum
Track ID Field: null
Time Extent:
N/A
Time Reference:
N/A
Time Interval: 1
Time Interval Units: esriTimeUnitsDays
Has Live Data: false
Export Options:
Use Time: true
Time Data Cumulative: false
Time Offset: null (null)
Has Attachments: false
HTML Popup Type: esriServerHTMLPopupTypeAsHTMLText
Description: Samenvatting:De bestaande en geplande bovengrondse sorteerstraten (de uitgevoerde, in aanleg en in onderzoek) op het openbaar domein. Doel:Ondersteunend element naar dienstverlening en beleid van de stad Antwerpen Aanmaak:intekening, op basis van een Excelsheet
Description: Samenvatting:bevat alle verkeersborden, voorgesteld door een verschillende polygonen die de vorm van het verkeersbord voorstellen. Doel:Visualisatie van de verkeersborden. Kan gebruikt worden bij analyses van verkeerssituaties. Aanmaak:Inventaris op basis van terreincontrole, inpassing op grootschalige gebouwen en wegen.