Description: De geo-laag geeft de exacte lokaties van de woon-zorgcentra weer en kan gebruikt worden in functie van het beheer van het woon- en zorgpatrimonium en ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid.In een woon-zorgcentrum of ‘WZC’ kunnen bejaarden terecht die wegens een langdurige aandoening, sterk afhankelijk zijn van de hulp van derden om dagelijkse levenshandelingen te kunnen verrichten. Deze zorgbehoevendheid kan zich zowel situeren op fysisch als op psychisch vlak. De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid, aangevuld met gegevens van Zorgbedrijf Antwerpen en de koepelverenigingen residentiële ouderenzorg Zorgnet Vlaanderen, Ferubel (Federatie van Private Rusthuizen België) en FOS (Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg). De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Description: De geo-laag geeft de exacte lokaties van de ziekenhuizen en poliklinieken weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid.De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Description: De geo-laag geeft de exacte locaties van de voorzieningen van het OCMW Antwerpen weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. Het betreft voorzieningen in het kader van maatschappelijke integratie: sociale centra, opvangtehuizen (i.s.m. CAW Antwerpen), sociale restaurants (i.s.m. vzw Sense), dagcentra, klantgerichte projecten m.b.t. maatschappelijke/culturele participatie en gezondheid en diensten schuldhulpverlening. Het betreft voorzieningen in het kader van activering: dienstverlening inzake activering en werkgelegenheidsprojecten. Het betreft voorzieningen voor mensen in precaire woonsituatie: sociale woningen, crisiswoningen en beschut wonen. Het betreft ook administratieve diensten van het OCMW Antwerpen.De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van het OCMW Antwerpen. De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Description: De geo-laag geeft de exacte locaties van de voorzieningen van het Zorgbedrijf Antwerpen weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. Het betreft zorgvoorzieningen voor ouderen (assistentiewoningen, woon-zorgcentra, dagverzorgingscentra, centra voor kortverblijf, lokale dienstencentra en de administratieve diensten van thuiszorg en thuisverpleging) en voorzieningen voor kinder- en jeugdzorg.De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van het Zorgbedrijf Antwerpen. De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Description: Samenvatting:Lokalisatie en documentatie van de stadskantoren binnen het grondgebied van de stad Antwerpen. Ter ondersteuning van het districtshuis beschikt de stad over stadskantoren. Net zoals op het districtshuis kan je er terecht voor de aanvraag van persoonlijke documenten. Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie van destadskantoren weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. De stadskantoren zijn ingedeeld volgens het volgende subtype: stadskantoor en wijkkantoor. Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van de website van de stad Antwerpen. De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart. Elke voorziening heeft een laagste niveau (Lgste_Niv) en een hoogste niveau (Hgste_Niv) van bereik/ uitstraling. De volgende niveaus komen aan bod: buurt (400m), wijk (800m), stadsdeel (district of postcode), stedelijk (voor heel de stad), stadsgewest, nationaal of internationaal. GrondOpp is de grondoppervlakte van het perceel.
Description: De geo-laag geeft de exacte lokaties van de sociale centra weer en kan gebruikt worden in functie van het beheer van het patrimonium en ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid.Een sociaal centrum is een aanspreekpunt voor elke inwoner van Antwerpen m.b.t. sociale problematiek (o.a. financiële problemen/schulden).De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van het OCMW Antwerpen. De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Description: Samenvatting:Een recyclagepark is een plaats waar je, als particulier, terecht kunt met al je huishoudelijk afval (uitgezonderd restafval en groente-, fruit- en ander keukenafval). Een toezichter wijst waar je je meegebrachte afvalstoffen mag deponeren. Op deze manier worden de materialen selectief ingezameld en kunnen ze later, al dan niet na een voorafgaande bewerking, worden hergebruikt als grondstof. Alle parken zijn enkel toegankelijk voor particulieren die in Antwerpen wonen. Bedrijven, zelfstandigen, verenigingen, vzw's, ... kunnen hier dus niet terecht met hun afval. Zij dienen - volgens de regels van het afvalstoffendecreet en het huishoudelijk reglement van vzw Recyclant - zelf in te staan voor de verwerking van de door hun ontstane afvalstoffen. Een lijst van wat wel en niet naar een recyclagepark mag staat op de website http://milieu.antwerpen.be/MIDA/ Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie en bijkomende informatie van de recyclageparken weer. Ze kan onder meer gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. Aanmaak:Aangemaakt op basis van de gegevens van de milieudienst, Slachthuislaan. Elke voorziening heeft een laagste niveau (Lgste_Niv) en een hoogste niveau (Hgste_Niv) van bereik/ uitstraling. De volgende niveaus komen aan bod: buurt (400m), wijk (800m), stadsdeel (district of postcode), stedelijk (voor heel de stad), stadsgewest, nationaal of internationaal. GrondOpp is de grondoppervlakte van het gebouw of het perceel.
Description: Samenvatting:Al de papiermanden op de openbare weg. De dataset bevat papiermanden van gans het grondgebied Stad Antwerpen. Type papiermand volgens goedgekeurd straatmeubulair. Doel:Ondersteunend element naar dienstverlening en beleid van Stad Antwerpen Aanmaak:Punten op terrein ingegeven door gebruik te maken van een tablet-pc. De basis voor het ingeven van deze punten is de GBKA.
Copyright Text: Stads- en buurtonderhoud/stadsreiniging
Description: Samenvatting:Overzicht van de publiek toegankelijke toiletten en urinoirs, zowel in openbare gebouwen als op het publiek domein.Aanmaak: Overzicht van alle actieve locaties aangevuld met beheersinformatie en openingstijden. Doel:Gebruikt als bron voor het toilettenplan (A 1) en voor publicatie op de website (www.antwerpen.be).
Description: Samenvatting:Een hondenloopzone is een door de stad afgebakend terrein: omheind en aangeduid door een bord. Hondenloopzones zijn de enige plaatsen in de stad waar een hond op het openbaar domein mag los lopen (niet aangelijnd). Deze terreinen hebben een omheining, poort, vuilbak en een bord en zijn soms ook voorzien van verlichting en één of meerdere banken. Volgens de mogelijkheden kan een hondenloopzone vrij klein of heen groot zijn, een grotere hondenloopzone heeft dan ook meer faciliteiten (meer zitbanken, meerdere ingangen, enz.). Een hondenloopzone wordt aangelegd door de stad of het district en door stadspersoneel onderhouden. Doel:Locaties van de hondenloopzones kan gebruikt worden als ondersteunend instrument voor de dienstverlening en i.f.v. omgevingsanalyses b.v. i.v.m. bereikbaarheid. Aanmaak:Inventarisatie ter plaatse
Description: Samenvatting:Al de glascontainers zowel op de openbare weg als enkele op prive locatie. De dataset bevat de glascontainers van gans het grondgebied Stad Antwerpen Doel:Ondersteunend element naar dienstverlening en beleid van Stad Antwerpen. Aanmaak:Punten op het terrein ingetekend op gedetailleerde plans die vanuit het project afgedrukt werden.
Copyright Text: Stads- en buurtonderhoud/stadsreiniging
Description: De geo-laag geeft de exacte lokaties van de dagverzorgingscentra weer en kan gebruikt worden in functie van het beheer van het zorgpatrimonium en ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid.Een dagverzorgingscentrum biedt opvang en verzorging overdag aan ouderen. Het centrum neemt tijdelijk de opvang en zorg over van de mensen die normaal thuis voor de zorgbehoevende zorgen (mantelzorgers of thuisverplegers).De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid, aangevuld met gegevens van Zorgbedrijf Antwerpen en de koepelverenigingen residentiële ouderenzorg Zorgnet Vlaanderen, Ferubel (Federatie van Private Rusthuizen België) en FOS (Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg). De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Description: De geo-laag geeft de exacte lokaties van de lokale dienstencentra weer en kan gebruikt worden in functie van het beheer van het zorgpatrimonium en ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid.Lokale dienstencentra bieden o.a. informatieve, recreatieve en vormende activiteiten aan. Die activiteiten zijn specifiek bedoeld om de zelfredzaamheiden het sociale netwerk van de deelnemers te versterken. Een lokaal dienstencentrum richt zich in het bijzonder tot personen in een beginnende zorgsituatie. Zo bieden de lokale dienstencentra ook hulp bij activiteiten uit het dagelijkse leven (kapper, hulp bij het wassen, voetverzorging en andere hygiënische zorgen, warm eten, boodschappenhulp, buurthulp en vervoer).De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid, aangevuld met gegevens van Zorgbedrijf Antwerpen en de koepelverenigingen residentiële ouderenzorg Zorgnet Vlaanderen, Ferubel (Federatie van Private Rusthuizen België) en FOS (Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg). De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Description: Samenvatting:Localisatie van de districtshuizen van de stad Antwerpen. Doel:Beheer van patrimonium en mogelijkheid tot maken van omgevingsanalyses Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens op de website van de stad Antwerpen. De adresvelden werden gebruikt om de districtshuizen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart. Elke voorziening heeft een laagste niveau (Lgste_Niv) en een hoogste niveau (Hgste_Niv) van bereik/ uitstraling. De volgende niveaus komen aan bod: buurt (400m), wijk (800m), stadsdeel (district of postcode), stedelijk (voor heel de stad), stadsgewest, nationaal of internationaal. GrondOpp is de grondoppervlakte van het gebouw of het perceel.
Description: De locatie van de locaties van de brandweerkazernes kan - al dan niet in combinatie met de andere thema's omtrent veiligheid - gebruikt worden als ondersteunend instrument voor de dienstverlening en het beleid van de verschillende diensten of bedrijfseenheden.
Description: Samenvatting:De plannen van aanleg worden in de wet op de stedebouw (decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996) omschreven; bedoeld zijn het gewestplan, het algemeen plan van aanleg (A.P.A.) en bijzonder plan van aanleg (B.P.A.). Een bijzonder plan van aanleg geeft voor het betrokken deel van het gemeentelijk grondgebied volgende elementen aan: de bestaande toestand; de gedetailleerde bestemming van verschillende delen van het grondgebied voor bewoning, nijverheid, landbouw of enig ander gebruik; het tracé van alle in het bestaande verkeerswegennet te brengen wijzigingen; de voorschriften betreffende de plaatsing, de grootte en de welstand van de gebouwen en afsluitingen, alsmede die betreffende de binnenplaatsen en tuinen. Het kan bovendien aangeven: de voorschriften betreffende het aanleggen en uitrusten van de wegen, de bouwvrije stroken en de beplantingen; de plaatsen die bestemd worden voor het aanleggen van groene ruimten, bosreservaten, sportvelden en begraafplaatsen, alsmede voor openbare gebouwen en voor monumenten; indien een ruilverkaveling of herverkaveling nodig blijkt, de grenzen van de nieuwe kavels, onder vermelding dat die grenzen door het schepencollege kunnen worden gewijzigd met goedkeuring van de Vlaamse regering. De hierboven opgesomde voorschriften kunnen eigendomsbeperkingen inhouden, met inbegrip van bouwverbod. Wanneer een streek-, gewest- of algemeen plan bestaat, richt het bijzonder plan zich naar de aanwijzingen en bepalingen ervan, en vult ze aan. Het kan er desnoods van afwijken. Sinds het nieuw decreet op de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 (DRO) wordt het vroegere systeem van gewestplanwijzigingen en BPA's vervangen door de meer flexibele Ruimtelijke UitvoeringsPlannen (RUP's), Deze worden opgemaakt door de 3 bevoegdheisniveau's nl, gemeente, provincie en gewest op basis van het subsidiariteitsprincipe, Deze plannen worden opgemaakt om uitvoering te geven aan de ruimtelijke structuurplannen en worden bijgevolg steeds opgemaakt vertrekkende vanuit de visie van een ruimtelijk structuurplan, Deze laatste zijn strategische beleidsplannen die voor een bepaalde plantermijn aangeven hoe de ruimte van het betrokken grondgebied ontwikkeld en beheerd zal worden, Een RUP bevat elementen van bestemming, beheer en inrichting, Deze informatie zit vervat in stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op een stuk grondgebied en bijgevolg en ruimtelijke link hebben (al dan niet perceelsgebonden) De hier gepubliceerde laag 'BPA-RUP-grondvlak (actuele toestand)' is een digitale vectoriële versie van de samengevoegde geactualiseerde BPA's en RUP's voor Antwerpen en wordt best gebruikt in combinatie met de gegeorefereerde scans van de originele analoge (papieren) plannen. De laag is een onderdeel van een meer uitgebreid bestand dat is opgebouwd uit 9 lagen namelijk de BPA-RUP-grondvlakken, de overdrukken (in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de lijnen(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de punten(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), een laag voor de eventuele deelzones binnen het RUP en de BPA- of RUP-contour (onderdeel van het plannenregister) . Hier worden enkel de geactualiseerde bestemmingsgebieden (de zogenaamde 'grondkleur' bv, 'zone voor kantoren') van de rechtsgeldige BPA's en RUP's weergegeven en gedocumenteerd. Deze laag is per definitie niet-overlappend binnen éénzelfde BPA of RUP,(in tegenstelling tot de overdruklaag die wel overlappende delen kan bevatten). Opbouw lagen volgens richtlijn op http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/registers/digirups/digirups.html. Voor de gemeentelijke RUPs van Antwerpen wordt voor de hoofdbestemming gekozen uit de lijst uit het handboek RUPs. (hierop wordt de inkleuring ook gebaseerd) Doel:De bestemmingscontouren dienen ter ondersteuning van de ruimtelijke planning en adviesverlening in Antwerpen op alle beleidsniveaus. Het is een belangrijke informatielaag bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid via ruimtelijke analyse, kartografie, en geautomatiseerde dossierafhandeling. Aanmaak:Digitalisatie van de BPA-bestemmingen van de rechtsgeldige BPA’s adhv de ingescande en gegeorefereerde scans.Recente BPA's en Gemeentelijke RUP's worden aangeleverd in GIS-formaat, De provinciale en gewestelijke RUP's worden decretaal verplicht in GIS aangeleverd door de betreffende overheid.
Description: Samenvatting:De plannen van aanleg worden in de wet op de stedebouw (decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996) omschreven; bedoeld zijn het gewestplan, het algemeen plan van aanleg (A.P.A.) en bijzonder plan van aanleg (B.P.A.). Een bijzonder plan van aanleg geeft voor het betrokken deel van het gemeentelijk grondgebied volgende elementen aan: de bestaande toestand; de gedetailleerde bestemming van verschillende delen van het grondgebied voor bewoning, nijverheid, landbouw of enig ander gebruik; het tracé van alle in het bestaande verkeerswegennet te brengen wijzigingen; de voorschriften betreffende de plaatsing, de grootte en de welstand van de gebouwen en afsluitingen, alsmede die betreffende de binnenplaatsen en tuinen. Het kan bovendien aangeven: de voorschriften betreffende het aanleggen en uitrusten van de wegen, de bouwvrije stroken en de beplantingen; de plaatsen die bestemd worden voor het aanleggen van groene ruimten, bosreservaten, sportvelden en begraafplaatsen, alsmede voor openbare gebouwen en voor monumenten; indien een ruilverkaveling of herverkaveling nodig blijkt, de grenzen van de nieuwe kavels, onder vermelding dat die grenzen door het schepencollege kunnen worden gewijzigd met goedkeuring van de Vlaamse regering. De hierboven opgesomde voorschriften kunnen eigendomsbeperkingen inhouden, met inbegrip van bouwverbod. Wanneer een streek-, gewest- of algemeen plan bestaat, richt het bijzonder plan zich naar de aanwijzingen en bepalingen ervan, en vult ze aan. Het kan er desnoods van afwijken. Sinds het nieuw decreet op de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 (DRO) wordt het vroegere systeem van gewestplanwijzigingen en BPA's vervangen door de meer flexibele Ruimtelijke UitvoeringsPlannen (RUP's), Deze worden opgemaakt door de 3 bevoegdheisniveau's nl, gemeente, provincie en gewest op basis van het subsidiariteitsprincipe, Deze plannen worden opgemaakt om uitvoering te geven aan de ruimtelijke structuurplannen en worden bijgevolg steeds opgemaakt vertrekkende vanuit de visie van een ruimtelijk structuurplan, Deze laatste zijn strategische beleidsplannen die voor een bepaalde plantermijn aangeven hoe de ruimte van het betrokken grondgebied ontwikkeld en beheerd zal worden, Een RUP bevat elementen van bestemming, beheer en inrichting, Deze informatie zit vervat in stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op een stuk grondgebied en bijgevolg en ruimtelijke link hebben (al dan niet perceelsgebonden) De hier gepubliceerde laag 'BPA-RUP-grondvlak (actuele toestand)' is een digitale vectoriële versie van de samengevoegde geactualiseerde BPA's en RUP's voor Antwerpen en wordt best gebruikt in combinatie met de gegeorefereerde scans van de originele analoge (papieren) plannen. De laag is een onderdeel van een meer uitgebreid bestand dat is opgebouwd uit 9 lagen namelijk de BPA-RUP-grondvlakken, de overdrukken (in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de lijnen(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de punten(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), een laag voor de eventuele deelzones binnen het RUP en de BPA- of RUP-contour (onderdeel van het plannenregister) . Hier worden enkel de geactualiseerde bestemmingsgebieden (de zogenaamde 'grondkleur' bv, 'zone voor kantoren') van de rechtsgeldige BPA's en RUP's weergegeven en gedocumenteerd. Deze laag is per definitie niet-overlappend binnen éénzelfde BPA of RUP,(in tegenstelling tot de overdruklaag die wel overlappende delen kan bevatten). Opbouw lagen volgens richtlijn op http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/registers/digirups/digirups.html. Voor de gemeentelijke RUPs van Antwerpen wordt voor de hoofdbestemming gekozen uit de lijst uit het handboek RUPs. (hierop wordt de inkleuring ook gebaseerd) Doel:De bestemmingscontouren dienen ter ondersteuning van de ruimtelijke planning en adviesverlening in Antwerpen op alle beleidsniveaus. Het is een belangrijke informatielaag bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid via ruimtelijke analyse, kartografie, en geautomatiseerde dossierafhandeling. Aanmaak:Digitalisatie van de BPA-bestemmingen van de rechtsgeldige BPA’s adhv de ingescande en gegeorefereerde scans.Recente BPA's en Gemeentelijke RUP's worden aangeleverd in GIS-formaat, De provinciale en gewestelijke RUP's worden decretaal verplicht in GIS aangeleverd door de betreffende overheid.
Description: Samenvatting:Localisatie van alle begraafplaatsen op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart. Deze kaart is een verfijning van de Groene Open Ruimte kaart. Doel:Deze geolaag geeft de exacte locatie van de begraafplaatsen weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid, .. Aanmaak:dwg tekeningen werden in ArcGis geimporteerd en m.b.v. de gbk werden de contouren ingetekend.
Description: Samenvatting:Lokalisatie en documentatie van de feestzalen binnen het grondgebied van de stad Antwerpen. De feestzalen zijn de infrastructuur waar voornamelijk fuiven kunnen plaatsvinden. Het zijn zalen die verhuurd worden aan individuen of verenigingen om een fuif of dansfeest te organiseren en die voldoen aan de milieu- (Vlarem 2) en de brandveiligheidsvoorschriften. Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie van de feestzalen weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. De stadskantoren zijn ingedeeld volgens het volgende subtype: stadskantoor en wijkkantoor. grote feestzaal (meer dan 300 personen capastaan) en kleine feestzaal (minder dan 300 personen capastaan) Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van de jeugddienst en de website van de stad Antwerpen. De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart. Capa_Zit is de maximale zitcapaciteit en Capa_Staan is de maximale staancapaciteit van de voorziening.
Copyright Text: Cultuur, Jeugd en Sport ism Studiedienst Antwerpen / GIS
Description: Samenvatting:Localisatie van alle foren op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart Antwerpen. Doel:De geolaag geeft de locatie van de foren weer zoals deze in 2012 plaatsvinden (locatie en datums) en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van de dienst ACT Markten en Foren. Zowel de lokatie als de perioden wanneer de foren plaats vinden werden in beeld gebracht.
Description: Samenvatting:Lokalisatie en documentatie van de professionele en vrijwillige jeugdwerking binnen het grondgebied van de stad Antwerpen. De professionele werking omvat de jeugdhuizen, jeugddiensten, jeugdcentra, muziekcentra, pleinwerking, jongerencompetentiecentra, fuifruimtes en repetitieruimtes,... De vrijwillige werking omvat de Scouts en Gidsen, Chiro, KSJ, KSA, ...Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie van de verschillende diensten weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid.Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van de jeugddienst en de website van de stad Antwerpen. De adresvelden werden gebruikt om de instellingen te koppelen aan de Grootschalige basiskaart.
Copyright Text: Cultuur, Jeugd en Sport ism Studiedienst Antwerpen / GIS
Description: Hetmeetnet voor de grondwaterstand in Antwerpen. Het peil van het grondwater wordt maandelijks gemeten op 193 verschillende punten. De informatie van deze data wordtopgeslagen in een accesdatabank. Deze bevat een kleine 22000 metingen sinds 1985 tot nu. Het bestand is verbonden met xy-coördinaten diede meetpunten in kaart brengt. Gemiddelde diepte: berekend gemiddeldevan de afgelopen 6meetreeksenvan de gemeten diepte van het grondwaterpeil tov het maaiveldGemiddeld peil in TAW: hoogte maaiveld min gemiddelde diepteDe data wordt ingevoerd via de cosmo toepassing onder http://www.cosmo.local/grondwaterpeilmetingenDeze data wordt maandelijksbijgehouden en is dus steeds up to date
Description: Samenvatting:Lokalisatie en documentatie van de meestal erkende lokaties voor levensbeschouwing op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart Antwerpen. Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie van de lokaties voor levensbeschouwing weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid. De lokaties zijn ingedeeld volgens het volgende type: boeddhisme, christelijke denominaties en levensbeschouwingen, hindoeïsme, humanisme - vrijzinnigheid, islam, jaïnisme, judaïsme, soefisme. Aanmaak:De aanmaak verliep in 2 fasen: opmaak gids voor levensbeschouwelijke diversiteit in Antwerpen, verwerking in GIS.
Copyright Text: SL/Ontmoeting/dienst levensbeschouwing ism SSO
Description: Samenvatting:Localisatie van alle markten op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart Antwerpen. Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie van de markten weer en kan gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid… Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens van de dienst ACT Markten en Foren. Er werd niet alleen gekeken naar de concrete lokatie, maar ook het niveau waarop de markt functioneert (lokaal, bovenlokaal), de marktdagen, het markttijdstip en de soort markt werden in beeld gebracht.
Description: Samenvatting:Localisatie van alle postkantoren op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart. Doel:De locatie van postkantoren kan gebruikt worden als ondersteunend instrument voor de dienstverlening. De postkantoren zijn ingedeeld volgens het volgende subtype: postkantoor en postpunt. Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens uit de Gouden Gids en de Post. De adresvelden werden gebruikt om de kantoren te koppelen aan de Grootschalige basiskaart. Elke voorziening heeft een laagste niveau (Lgste_Niv) en een hoogste niveau (Hgste_Niv) van bereik/ uitstraling. De volgende niveaus komen aan bod: buurt (400m), wijk (800m), stadsdeel (district of postcode), stedelijk (voor heel de stad), stadsgewest, nationaal of internationaal. GrondOpp is de grondoppervlakte van het gebouw of het perceel.
Description: Samenvatting:Localisatie van de rechtbanken op het grondgebied van de stad Antwerpen op basis van de Grootschalige Basiskaart. Doel:De locatie van rechtbanken kan gebruikt worden als ondersteunend instrument voor de dienstverlening. Aanmaak:De inventarisatie gebeurde op basis van de gegevens uit de Gouden Gids en een lijst van rechtbanken van de Antwerpse balie. De adresvelden werden gebruikt om de rechtbanken te koppelen aan de Grootschalige basiskaart. Elke voorziening heeft een laagste niveau (Lgste_Niv) en een hoogste niveau (Hgste_Niv) van bereik/ uitstraling. De volgende niveaus komen aan bod: buurt (400m), wijk (800m), stadsdeel (district of postcode), stedelijk (voor heel de stad), stadsgewest, nationaal of internationaal. GrondOpp is de grondoppervlakte van het gebouw of het perceel.
Description: Samenvatting:De contouren van de waterzuiveringsinstallaties werden a.d.h. van de luchtfoto's en informatie van Aquafin ingetekend. De RWZI's zuiveren het huishoudafval- en rioolwater alvorens het in het Albertdok of de Schelde geloosd wordt. Doel:Aanmaak:Ingetekend op basis van de luchtfoto en informatie van Aquafin
Description: Samenvatting:Deze dataset toont alle locaties per jaar van de scholen die meededen aan het project School aan de Beurt. Tijdens School aan de Beurt werken scholen samen met stedelijke diensten en andere partners om de leefkwaliteit in en rond de school te verbeteren.Doel:Deze GIS-laag toont een overzicht van alle scholen die meededen met het project School aan de Beurt.Aanmaak:Voor iedere school die meedeed met scholen aan de beurt werd een punt op de kaart gezet.
Description: Samenvatting:De bestaande en geplande sorteerstraten (de uitgevoerde, in aanleg en in onderzoek) op het openbaar domein. Een sorteerstraat is een reeks ondergrondse afvalcontainers waarin het afval per fractie kan gedeponeerd worden; enkel de zuilen ervan kunnen bovengronds waargenomen worden. Doel:Ondersteunend element naar dienstverlening en beleid van de stad Antwerpen Aanmaak:intekening, op basis van een Excelsheet
Description: Samenvatting:Localisatie en documentatie van alle speelterreinen van de stad Antwerpen. Doel:De geo-laag geeft de exacte locatie en bijkomende informatie van de speelterreinen weer. Ze kan onder meer gebruikt worden in functie van ruimtelijke analyses in combinatie met andere informatie: spreiding, omgevingsanalyses, bereikbaarheid.Aanmaak:Speelterreinen worden gedefinieerd als:"(speel)terreinen op het openbaar domein waar speeltoestellen voorzien zijn". Grondopp en Gemetenopp zijn dezelfde: de grondoppervlakte van het ingetekende speelterrein.
Copyright Text: Cultuur, Sport en Jeugd ism Studiedienst Antwerpen / GIS
Description: Samenvatting:In het s-RSA wordt het toekomstige ruimtelijke beleid van de stad Antwerpen voorgesteld. Dit beleid is opgebouwd uit een generieke of stadsbrede visie en een actieve of projectmatige aanpak. Het generieke beleid kan als volgt beschreven worden: · Het generiek beleid is opgebouwd uit zeven beelden: waterstad, ecostad, havenstad, spoorstad, poreuze stad, dorpen en metropool en megastad. Deze beelden vormen samen het collectieve geheugen van de inwoners en bezoekers van de stad. · Vanuit een generieke benadering betekent het strategisch beleid het vooropstellen van een aantal doelen, gestructureerd volgens de beelden van de stad, die op hun beurt strategische selecties en maatregelen bepalen. Deze selecties vormen de basis voor de selectiekaarten. · De beelden van de stad vormen het referentiekader waarmee elk project dat betrekking heeft op Antwerpen, rekening mee dient te houden. Dit kader wordt opgebouwd uit regels opgemaakt vanuit elk beeld. · Daar de generieke regels betrekking hebben op het ganse grondgebied van de stad, dient ook het actief beleid (de ruimtes, programma’s en projecten) zich hiernaar richten De ‘waterstad’ is één van de zeven beelden binnen het s-RSA. Dit beeld pleit voor een algemeen herstel van de relatie tussen de stad en het waternetwek erbinnen, waarbij de relatie met de Schelde een cruciale rol speelt. Het herstellen van het waternetwerk kan gebeuren door de oorspronkelijke structuur opnieuw zichtbaar te maken daar waar het mogelijk is. Dit betekent dat de kwaliteit van het publiek domein rondom rivier, beken, dokken en kanaal moet vergroot worden en dat de toegankelijkheid ervan moet verbeteren. Om dit beeld vorm te geven werden er aan de hand van selecties de onderdelen van het waternetwerk bepaald. Zo werden er rivier en beekvalleien, historische waters: plassen, dijken, strand, nieuwe natte natuur, Schelde bruggen en nieuwe hoogbouwgebieden langs het water geselecteerd Doel:Visualisatie van de selectiekaart 01-waterstad van het sRSA,De afbakeningen zijn geen harde grenzen, en kan men verder preciseren in het uitvoeringsproces. De selectiekaart is geen zoneringsplan of bodembestemmingsplan. De kaart bevestigt of ontkent geen bouwrechten Aanmaak:De selectiekaarten zijn het resultaat van de omzetting van de zeven opgemaakte beelden van de stad naar shape-formaat. De autocad-kaarten en de overeenkomstige rasters werden hiervoor als basis gebruikt. De intekening gebeurde met behulp van de grootschalige basiskaart van de stad Antwerpen.
Description: Samenvatting:In het s-RSA wordt het toekomstige ruimtelijke beleid van de stad Antwerpen voorgesteld. Dit beleid is opgebouwd uit een generieke of stadsbrede visie en een actieve of projectmatige aanpak. Het generieke beleid kan als volgt beschreven worden: · Het generiek beleid is opgebouwd uit zeven beelden: waterstad, ecostad, havenstad, spoorstad, poreuze stad, dorpen en metropool en megastad. Deze beelden vormen samen het collectieve geheugen van de inwoners en bezoekers van de stad. · Vanuit een generieke benadering betekent het strategisch beleid het vooropstellen van een aantal doelen, gestructureerd volgens de beelden van de stad, die op hun beurt strategische selecties en maatregelen bepalen. Deze selecties vormen de basis voor de selectiekaarten. · De beelden van de stad vormen het referentiekader waarmee elk project dat betrekking heeft op Antwerpen, rekening mee dient te houden. Dit kader wordt opgebouwd uit regels opgemaakt vanuit elk beeld. Daar de generieke regels betrekking hebben op het ganse grondgebied van de stad, dient ook het actief beleid (de ruimtes, programma’s en projecten) zich hiernaar richten Het beeld van de ‘spoorstad’ is één van de zeven beelden binnen het s-RSA. Dit beeld pleit voor het openen van de stad door diens bereikbaarheid te vergroten. Dit beeld wekt, door de letterlijke betekenis van sporen, de illusie zich enkel te richten op het openbaar vervoer. In realiteit omvat dit beeld alle ruimtelijke en functionele mobiliteitsaspecten. Inzake autoverkeer, moeten de stad en de haven bereikbaar blijven via autowegen. Hierdoor worden projecten als het sluiten van de ring en het scheiden van doorgaand en bestemmingsverkeer opgevat. Beide hebben een grote impact op het lager netwerk van de stad zowel ruimtelijk als naar verkeersafwikkeling. Het beter uitwerken van dit fijnmazig netwerk moet samen met het bovenliggend netwerk zorgen voor het creëren van een stad met open ruimtelijk systeem maken. Het openbaar vervoer speelt echter een belangrijke rol in dit beeld, daar een meer uitgebouwd en efficiënt openbaar vervoersnet de autogerichtheid kan doen afnemen en zo de bereikbaarheid van de stad en de leefbaarheid in de stad kan verhogen. De verbetering van het openbaar vervoer vertaalt zich in: het versterken van de territoriale boulevards die vanuit de districten naar de binnenstad lopen (dit type boulevard bevat altijd een tram), het inrichten van radiale boulevards die de verschillende districten onderling verbinden (dit type bevat wenselijk een tram), het volledig herinrichten van een groene Singel (voor lokaal verkeer) het verbeteren van de afstemming tussen verschillende openbaarvervoersvormen en met andere modi. Doel:Visualisatie van de selectiekaart 04A_spoorstad_open_stad van het sRSA,De afbakeningen zijn geen harde grenzen, en kan men verder preciseren in het uitvoeringsproces. De selectiekaart is geen zoneringsplan of bodembestemmingsplan. De kaart bevestigt of ontkent geen bouwrechten Aanmaak:De selectiekaarten zijn het resultaat van de omzetting van de zeven opgemaakte beelden van de stad naar shape-formaat. De autocad-kaarten en de overeenkomstige rasters werden hiervoor als basis gebruikt. De intekening gebeurde met behulp van de grootschalige basiskaart van de stad Antwerpen.
Description: Samenvatting:In het s-RSA wordt het toekomstige ruimtelijke beleid van de stad Antwerpen voorgesteld. Dit beleid is opgebouwd uit een generieke of stadsbrede visie en een actieve of projectmatige aanpak. Het generieke beleid kan als volgt beschreven worden: · Het generiek beleid is opgebouwd uit zeven beelden: waterstad, ecostad, havenstad, spoorstad, poreuze stad, dorpen en metropool en megastad. Deze beelden vormen samen het collectieve geheugen van de inwoners en bezoekers van de stad. · Vanuit een generieke benadering betekent het strategisch beleid het vooropstellen van een aantal doelen, gestructureerd volgens de beelden van de stad, die op hun beurt strategische selecties en maatregelen bepalen. Deze selecties vormen de basis voor de selectiekaarten. · De beelden van de stad vormen het referentiekader waarmee elk project dat betrekking heeft op Antwerpen, rekening mee dient te houden. Dit kader wordt opgebouwd uit regels opgemaakt vanuit elk beeld. Daar de generieke regels betrekking hebben op het ganse grondgebied van de stad, dient ook het actief beleid (de ruimtes, programma’s en projecten) zich hiernaar richten Het beeld van de ‘dorpen en metropool’ is één van de zeven beelden binnen het s-RSA. Dit beeld is onderverdeeld in enkele subbeelden: policentrische stad, erfgoed, wonen, werken en recreatie. In het subbeeld van ‘dorpen en metropool – werken’ beoogt het ruimtelijk structuurplan niet rechtstreeks een economisch beleid uit te stippelen. Het ruimtelijk structuurplan kan wel beschouwd worden als een aanvulling op een beleid voor ontwikkeling en kan helpen en sturen bij een duurzame groei, door een aantal ‘deugdzame relaties’ te ondersteunen een aantal andere te ontmoedigen. De doelstellingen om deze visie te bereiken zijn: het behoud van de historische clusters, versterken van de economische rol van handel en bedrijvigheid, ruimte voor nieuwe groeisectoren en aantrekken van innovatieve activiteiten. De selecties gebeurden op basis van twee modellen: clusters en modellen. Wat resulteerde in clusters bedrijventerreinen en verwevingsgebieden, bedrijvigheid in woonzones, mobiliseren van lege terreinen en reorganiseren van restgronden, herbruik van brownfields, nieuwe bedrijven terreinen, nieuwe kantoorlocaties en kleinhandelsgebieden Doel:Visualisatie van de selectiekaart 06D_werken van het sRSA,De afbakeningen zijn geen harde grenzen, en kan men verder preciseren in het uitvoeringsproces. De selectiekaart is geen zoneringsplan of bodembestemmingsplan. De kaart bevestigt of ontkent geen bouwrechten Aanmaak:De selectiekaarten zijn het resultaat van de omzetting van de zeven opgemaakte beelden van de stad naar shape-formaat. De autocad-kaarten en de overeenkomstige rasters werden hiervoor als basis gebruikt. De intekening gebeurde met behulp van de grootschalige basiskaart van de stad Antwerpen.
Description: Samenvatting:In het s-RSA wordt het toekomstige ruimtelijke beleid van de stad Antwerpen voorgesteld. Dit beleid is opgebouwd uit een generieke of stadsbrede visie en een actieve of projectmatige aanpak. Het generieke beleid kan als volgt beschreven worden: · Het generiek beleid is opgebouwd uit zeven beelden: waterstad, ecostad, havenstad, spoorstad, poreuze stad, dorpen en metropool en megastad. Deze beelden vormen samen het collectieve geheugen van de inwoners en bezoekers van de stad. · Vanuit een generieke benadering betekent het strategisch beleid het vooropstellen van een aantal doelen, gestructureerd volgens de beelden van de stad, die op hun beurt strategische selecties en maatregelen bepalen. Deze selecties vormen de basis voor de selectiekaarten. · De beelden van de stad vormen het referentiekader waarmee elk project dat betrekking heeft op Antwerpen, rekening mee dient te houden. Dit kader wordt opgebouwd uit regels opgemaakt vanuit elk beeld. Daar de generieke regels betrekking hebben op het ganse grondgebied van de stad, dient ook het actief beleid (de ruimtes, programma’s en projecten) zich hiernaar richten Het beeld van de ‘dorpen en metropool’ is één van de zeven beelden binnen het s-RSA. Dit beeld is onderverdeeld in enkele subbeelden: policentrische stad, erfgoed, wonen, werken en recreatie. In het subbeeld van ‘dorpen en metropool – recreatie’ wordt gepleit voor meer welzijn. Zodat zowel de bewoners als de bezoekers er zich goed voelen. Onder welzijn kunnen verschillende aspecten verstaan worden, gaande van voldoende groen – zowel op stedelijk niveau als in buurten en wijken – over sport en recreatie tot onderwijs en cultuur. Deze verschillende aspecten bevinden zich binnen verschillende sectoren, wat de integratie niet ten goede komt. Het ruimtelijk structuurplan is een belangrijke gelegenheid om de dingen samen te brengen. Als doelstellingen heeft dit beeld: het spreiden van voorzieningen, het organiseren van een gevarieerd en hedendaags onderwijs, toegankelijk maken van sportaanbod en ambities koesteren, synergieën creëren en cultuur cultuur laten. De selecties uit dit beeld bestaan uit cultuurrecreatieve clusters, nieuwe grote clusters, reserveculsters, toplocaties en cultuurrecreatieve routes. De clusters in het algemeen beklemtonen de noodzaak aan kwalitatieve omgevingen en zijn aanvullend bij de stedelijke en buurtcentra. Een cultuurrecreatief cluster is een nieuwe interpretatie van de stedelijke ruimte, waarbij de relatie tussen de verschillende soorten recreatieve voorzieningen op buurt- en wijkniveau benadrukt wordt. De lokale cluster is gebaseerd op de mogelijkheden van medegebruik tussen bestaande of nieuwe scholen, speeltuinen, sportinfrastructuur en groen. Grote recreatieve clusters (nieuwe of reserve) gaan ook uit van onderlinge verbanden binnen een (nieuwe) stedelijke ruimte maar bevat tegelijk ook een stedelijk of grootstedelijke variant, van een cultuur – recreatieve activiteit of voorziening, die een bovenlokale uitstraling heeft. Doel:Visualisatie van de selectiekaart 06E_recreëren van het sRSA,De afbakeningen zijn geen harde grenzen, en kan men verder preciseren in het uitvoeringsproces. De selectiekaart is geen zoneringsplan of bodembestemmingsplan. De kaart bevestigt of ontkent geen bouwrechten Aanmaak:De selectiekaarten zijn het resultaat van de omzetting van de zeven opgemaakte beelden van de stad naar shape-formaat. De autocad-kaarten en de overeenkomstige rasters werden hiervoor als basis gebruikt. De intekening gebeurde met behulp van de grootschalige basiskaart van de stad Antwerpen.
Description: Samenvatting:Locatie van een station, een halteplaats langsheen de spoorlijn van de NMBS. Doel:De locatie van de treinstations kunnen - al dan niet in combinatie met de andere thema's omtrent openbaar vervoer - gebruikt worden als ondersteunend instrument voor de dienstverlening en het beleid van de verschillende diensten of bedrijfseenheden. Aanmaak:Localiseren van de treinstations op basis van de GBKA en de midschalige Streetnet spoorlijnen
Description: Velo is een vorm van openbaar vervoer; het brengt je snel en fileloos overal waar je wil en kan ook goed gecombineerd worden met trein, tram of bus.Het Gemeentelijk autonoom parkeerbedrijf Antwerpen (GAPA) staat in de de exploitatie van het VELO-systeem. Het Velo-systeem dient om korte, functionele verplaatsingen te maken binnen de stad. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de fietsen. Vandaar dat het eerste halfuur van elke rit gratis is. Na dit halfuur worden extra kosten in rekening gebracht.De fietsstations liggen in het gebied tussen Singel en Schelde en op Linkeroever. De locaties liggen op maximaal 400 meter van elkaar. Daardoor is er normaal altijd een station op wandelafstand. Je vindt ze zeker in de omgeving van mobiliteitsknooppunten (tram- en bushaltes, treinstations, parkings) en belangrijke attractiepolen.
Description: Samenvatting:Verkeersbord_punt bevat alle verkeersborden, voorgesteld door een punt. Doel:Localisatie van de verkeersborden. Kan gebruikt worden bij analyses van verkeerssituaties. Aanmaak:Inventaris op basis van terreincontrole, inpassing op grootschalige gebouwen en wegen.
Copyright Text: Stadsontwikkeling/mobiliteit en verkeer
Description: Samenvatting:De plannen van aanleg worden in de wet op de stedebouw (decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996) omschreven; bedoeld zijn het gewestplan, het algemeen plan van aanleg (A.P.A.) en bijzonder plan van aanleg (B.P.A.). Een bijzonder plan van aanleg geeft voor het betrokken deel van het gemeentelijk grondgebied volgende elementen aan: de bestaande toestand; de gedetailleerde bestemming van verschillende delen van het grondgebied voor bewoning, nijverheid, landbouw of enig ander gebruik; het tracé van alle in het bestaande verkeerswegennet te brengen wijzigingen; de voorschriften betreffende de plaatsing, de grootte en de welstand van de gebouwen en afsluitingen, alsmede die betreffende de binnenplaatsen en tuinen. Het kan bovendien aangeven: de voorschriften betreffende het aanleggen en uitrusten van de wegen, de bouwvrije stroken en de beplantingen; de plaatsen die bestemd worden voor het aanleggen van groene ruimten, bosreservaten, sportvelden en begraafplaatsen, alsmede voor openbare gebouwen en voor monumenten; indien een ruilverkaveling of herverkaveling nodig blijkt, de grenzen van de nieuwe kavels, onder vermelding dat die grenzen door het schepencollege kunnen worden gewijzigd met goedkeuring van de Vlaamse regering. De hierboven opgesomde voorschriften kunnen eigendomsbeperkingen inhouden, met inbegrip van bouwverbod. Wanneer een streek-, gewest- of algemeen plan bestaat, richt het bijzonder plan zich naar de aanwijzingen en bepalingen ervan, en vult ze aan. Het kan er desnoods van afwijken. Sinds het nieuw decreet op de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 (DRO) wordt het vroegere systeem van gewestplanwijzigingen en BPA's vervangen door de meer flexibele Ruimtelijke UitvoeringsPlannen (RUP's), Deze worden opgemaakt door de 3 bevoegdheisniveau's nl, gemeente, provincie en gewest op basis van het subsidiariteitsprincipe, Deze plannen worden opgemaakt om uitvoering te geven aan de ruimtelijke structuurplannen en worden bijgevolg steeds opgemaakt vertrekkende vanuit de visie van een ruimtelijk structuurplan, Deze laatste zijn strategische beleidsplannen die voor een bepaalde plantermijn aangeven hoe de ruimte van het betrokken grondgebied ontwikkeld en beheerd zal worden, Een RUP bevat elementen van bestemming, beheer en inrichting, Deze informatie zit vervat in stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op een stuk grondgebied en bijgevolg en ruimtelijke link hebben (al dan niet perceelsgebonden) De hier gepubliceerde laag 'BPA-RUP-grondvlak (actuele toestand)' is een digitale vectoriële versie van de samengevoegde geactualiseerde BPA's en RUP's voor Antwerpen en wordt best gebruikt in combinatie met de gegeorefereerde scans van de originele analoge (papieren) plannen. De laag is een onderdeel van een meer uitgebreid bestand dat is opgebouwd uit 9 lagen namelijk de BPA-RUP-grondvlakken, de overdrukken (in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de lijnen(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de punten(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), een laag voor de eventuele deelzones binnen het RUP en de BPA- of RUP-contour (onderdeel van het plannenregister) . Hier worden enkel de geactualiseerde bestemmingsgebieden (de zogenaamde 'grondkleur' bv, 'zone voor kantoren') van de rechtsgeldige BPA's en RUP's weergegeven en gedocumenteerd. Deze laag is per definitie niet-overlappend binnen éénzelfde BPA of RUP,(in tegenstelling tot de overdruklaag die wel overlappende delen kan bevatten). Opbouw lagen volgens richtlijn op http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/registers/digirups/digirups.html. Voor de gemeentelijke RUPs van Antwerpen wordt voor de hoofdbestemming gekozen uit de lijst uit het handboek RUPs. (hierop wordt de inkleuring ook gebaseerd) Doel:De bestemmingscontouren dienen ter ondersteuning van de ruimtelijke planning en adviesverlening in Antwerpen op alle beleidsniveaus. Het is een belangrijke informatielaag bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid via ruimtelijke analyse, kartografie, en geautomatiseerde dossierafhandeling. Aanmaak:Digitalisatie van de BPA-bestemmingen van de rechtsgeldige BPA’s adhv de ingescande en gegeorefereerde scans.Recente BPA's en Gemeentelijke RUP's worden aangelverd in GIS-formaat, De provinciale en gewestelijke RUP's worden decretaal verplicht in GIS aangeleverd door de betreffende overheid,
Description: Samenvatting:De plannen van aanleg worden in de wet op de stedebouw (decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996) omschreven; bedoeld zijn het gewestplan, het algemeen plan van aanleg (A.P.A.) en bijzonder plan van aanleg (B.P.A.). Een bijzonder plan van aanleg geeft voor het betrokken deel van het gemeentelijk grondgebied volgende elementen aan: de bestaande toestand; de gedetailleerde bestemming van verschillende delen van het grondgebied voor bewoning, nijverheid, landbouw of enig ander gebruik; het tracé van alle in het bestaande verkeerswegennet te brengen wijzigingen; de voorschriften betreffende de plaatsing, de grootte en de welstand van de gebouwen en afsluitingen, alsmede die betreffende de binnenplaatsen en tuinen. Het kan bovendien aangeven: de voorschriften betreffende het aanleggen en uitrusten van de wegen, de bouwvrije stroken en de beplantingen; de plaatsen die bestemd worden voor het aanleggen van groene ruimten, bosreservaten, sportvelden en begraafplaatsen, alsmede voor openbare gebouwen en voor monumenten; indien een ruilverkaveling of herverkaveling nodig blijkt, de grenzen van de nieuwe kavels, onder vermelding dat die grenzen door het schepencollege kunnen worden gewijzigd met goedkeuring van de Vlaamse regering. De hierboven opgesomde voorschriften kunnen eigendomsbeperkingen inhouden, met inbegrip van bouwverbod. Wanneer een streek-, gewest- of algemeen plan bestaat, richt het bijzonder plan zich naar de aanwijzingen en bepalingen ervan, en vult ze aan. Het kan er desnoods van afwijken. Sinds het nieuw decreet op de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 (DRO) wordt het vroegere systeem van gewestplanwijzigingen en BPA's vervangen door de meer flexibele Ruimtelijke UitvoeringsPlannen (RUP's), Deze worden opgemaakt door de 3 bevoegdheisniveau's nl, gemeente, provincie en gewest op basis van het subsidiariteitsprincipe, Deze plannen worden opgemaakt om uitvoering te geven aan de ruimtelijke structuurplannen en worden bijgevolg steeds opgemaakt vertrekkende vanuit de visie van een ruimtelijk structuurplan, Deze laatste zijn strategische beleidsplannen die voor een bepaalde plantermijn aangeven hoe de ruimte van het betrokken grondgebied ontwikkeld en beheerd zal worden, Een RUP bevat elementen van bestemming, beheer en inrichting, Deze informatie zit vervat in stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op een stuk grondgebied en bijgevolg en ruimtelijke link hebben (al dan niet perceelsgebonden) De hier gepubliceerde laag 'BPA-RUP-grondvlak (actuele toestand)' is een digitale vectoriële versie van de samengevoegde geactualiseerde BPA's en RUP's voor Antwerpen en wordt best gebruikt in combinatie met de gegeorefereerde scans van de originele analoge (papieren) plannen. De laag is een onderdeel van een meer uitgebreid bestand dat is opgebouwd uit 9 lagen namelijk de BPA-RUP-grondvlakken, de overdrukken (in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de lijnen(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), de punten(in 2 lagen op basis van al of niet geometrisch nauwkeurig), een laag voor de eventuele deelzones binnen het RUP en de BPA- of RUP-contour (onderdeel van het plannenregister) . Hier worden enkel de geactualiseerde bestemmingsgebieden (de zogenaamde 'grondkleur' bv, 'zone voor kantoren') van de rechtsgeldige BPA's en RUP's weergegeven en gedocumenteerd. Deze laag is per definitie niet-overlappend binnen éénzelfde BPA of RUP,(in tegenstelling tot de overdruklaag die wel overlappende delen kan bevatten). Opbouw lagen volgens richtlijn op http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/registers/digirups/digirups.html. Voor de gemeentelijke RUPs van Antwerpen wordt voor de hoofdbestemming gekozen uit de lijst uit het handboek RUPs. (hierop wordt de inkleuring ook gebaseerd) Doel:De bestemmingscontouren dienen ter ondersteuning van de ruimtelijke planning en adviesverlening in Antwerpen op alle beleidsniveaus. Het is een belangrijke informatielaag bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid via ruimtelijke analyse, kartografie, en geautomatiseerde dossierafhandeling. Aanmaak:Digitalisatie van de BPA-bestemmingen van de rechtsgeldige BPA’s adhv de ingescande en gegeorefereerde scans.Recente BPA's en Gemeentelijke RUP's worden aangelverd in GIS-formaat, De provinciale en gewestelijke RUP's worden decretaal verplicht in GIS aangeleverd door de betreffende overheid.
Description: Samenvatting:In overleg met de ‘werkgroep antwerpen toegankelijk’ (WAT) werden assen geselecteerd waar het wenselijk is om blindegeleidelijnen te voorzien. (op basis van openbaar vervoersassen, toeristische attractiepolen, gemeenschapsvoorzieningen, instituten voor blinden en slechtzienden,…) Doel:Aandacht voor assen voor blindegeleide bij ontwerpen van het openbaar domein. Aanmaak:De assen zijn ingetekend op basis van de grootschalige basiskaart. De assen werden zoveel mogelijk getekend op voetpaden en bij oversteken op zebrapaden.
Copyright Text: Stadsontwikkeling/mobiliteit en verkeer
Description: Samenvatting Deze dataset toont per jaar alle geveegde straten per buurt aan de beurt actie. Buurt aan de Beurt maakt werk van propere, opgeknapte en veilige buurten. Stadsdiensten, politie, plaatselijke organisaties en bewoners slaan de handen in elkaar om de buurt te verfraaien.Doel Deze GIS-laag zorgt voor een overzicht van alle buurt aan de beurt acties.AanmaakDe straten werden manueel ingetekend in ArcGIS.
Description: Samenvatting:Wegen die beheerd worden door het Vlaams Gewest; ze worden aangeduid door een wegnummer voorafgegaan door een letter die het soort weg aangeeft: A voor autosnelweg, R voor ringweg en N voor gewestweg. Naast deze (Belgische) nummering wordt er voor de autosnelwegen ook nog een Europese nummering gebruikt, bijvoorbeeld E19. Hierdoor hebben sommige autosnelwegen een dubbele nummering. Doel:Deze laag is een onderdeel van de grootschalige kaart en wordt gebruikt als ondersteunend instrument voor de dienstverlening en het beleid van de verschillende diensten of bedrijfseenheden. Aanmaak:Selectie van alle segmenten uit de GBKA met wegbevoegdheid 'gewest'; vervolgens wordt er een groepering doorgevoerd van alle segmenten met eenzelfde wegnummer én straatcode.
Description: Samenvatting:Overzicht van de rijrichtingen voor fietsers in Antwerpen. De mogelijkheden zijn dubbele richting of enkele richting waarbij de richting door een pijl op de straatas wordt weergegeven. Doel:Bepalen van de rijrichting van fietsers. Aanmaak:Snelheid is toegekend per wegsegment en is gebaseerd op de invantaris van de verkeersborden.
Copyright Text: Stadsontwikkeling/mobiliteit en verkeer